skip to Main Content

Veelgestelde vragen

De stoppen zijn doorgeslagen. Wat moet ik doen?
Op de pagina Stoppen doorgeslagen leest u wat u kunt doen.

Ik heb een stroomstoring. Wat moet ik doen?
Controleer eerst of alle elektriciteit in huis is uitgevallen of dat alleen 1 van de groepen of de aardlekschakelaar is uitgevallen. Op de pagina Storing leest u wat in deze situaties kunt doen.

Wat is overbelasting?
Overbelasting wil zeggen dat er te veel stroom wordt gevraagd doordat er te veel elektrische apparaten tegelijk aan staan. Dat gebeurt vooral als het grootverbruikers van stroom zijn zoals een wasmachine, wasdroger, vaatwasser of elektrische kachel.

Hoe kan ik overbelasting voorkomen?
Op de pagina Overbelasting vindt u tips hoe u kunt voorkomen dat er te veel stroom wordt gevraagd.

Wat is kortsluiting?
Kortsluiting ontstaat wanneer elektrische draden tegen elkaar aankomen. Dat kan gebeuren als een apparaat of kabel beschadigd is. Daardoor wordt de stroomsterkte zeer groot en worden de elektrische draden te warm.

Hoe kan ik kortsluiting voorkomen?
Op de pagina Kortsluiting vindt u tips hoe u kunt voorkomen dat elektrische draden tegen elkaar aankomen.

Hoe kan ik kortsluiting opsporen?
Op de pagina Kortsluiting vindt u tips hoe u kunt opsporen welk apparaat het probleem veroorzaakt.

Wat is aardsluiting?
Aardsluiting ontstaat wanneer in een toestel met een metalen behuizing, zoals een wasmachine of droger, de toevoerdraad van de stroom in contact komt met de metalen behuizing. De isolatie van de toevoerdraad moet dit voorkomen, maar door slijtage of losschieten van de isolatie kan het toch misgaan. In dat geval stroomt de elektriciteit weg naar de aarde via een extra draad in de aansluitkabel van het apparaat, zodat het apparaat niet onder stroom komt te staan. Anders zou u worden geëlektrocuteerd wanneer u het aanraakt.

Hoe kan ik aardsluiting voorkomen?
Op de pagina Aarding vindt u tips hoe u aardsluiting kunt voorkomen.

Hoe controleer ik of de aardlekschakelaar goed werkt?
Druk de testknop bij de aardlekschakelaar in. Als de schakelaar naar beneden klapt, is deze in orde.

Wat is elektrocutie?
Elektrocutie betekent dat er stroom door uw lichaam gaat. Een beetje elektriciteit voelen we niet of nauwelijks. Maar stroom hoger dan 30 mA kan leiden tot ademhalingsproblemen, verbranding en ernstige hartritmestoornissen. U kunt daaraan overlijden als er niet op tijd een arts bij is. De stroom door vrijwel al uw elektrische apparatuur is hoger dan 30 mA, want dat is ongeveer de elektriciteit die nodig is voor een lampje van 7 watt.

Hoe kan ik elektrocutie voorkomen?
Op de pagina Elektrocutie vindt u tips hoe u kunt voorkomen dat er stroom door uw lichaam gaat.

Als ik gas ruik, is er dan gevaar?
Aan gas wordt een specifieke, doordringende geur toegevoegd, zodat het al bij een klein lek te ruiken is. Gas kan gevaarlijk zijn als de hoeveelheid groot genoeg is, of als het zich ophoopt. Een lekkage in een besloten ruimte, zoals de kruipruimte, is daardoor veel gevaarlijker dan een lekkage in een open, goed geventileerde ruimte. Bovendien is gas zeer brandbaar en explosief. Neem dus, wanneer u gas ruikt, het zekere voor het onzekere. Sluit gaskranen, doe vensters open en veroorzaak geen vuur of vonken. Let op: ook een vonkje van een lichtschakelaar, afzuigkap, mobieltje of elektrische deurbel kan gas laten ontploffen. Bel direct het landelijk storingsnummer (gratis) 0800 – 9009.

Wat moet ik doen als ik gas ruik?
Bel het nationale storingsnummer 0800 – 9009 als u gas ruikt in de buurt van de meterkast, in de hal, kelder, in uw portiek, de galerij van de flat, op straat in de buurt van uw huis of wanneer u niet weet waar het gas vandaan komt. Wanneer u gas ruikt op andere plaatsen in huis (gasfornuis, gaskachel, geiser, cv enzovoort) moet u zo snel mogelijk uw eigen installateur bellen. Neem ook dan alle voorzorgsmaatregelen: sluit gaskranen af, doe vensters open, veroorzaak geen vuur en schakel geen elektrische apparaten in.

Moet ik regelmatig checken of ik gas ruik?
Wanneer u nu niets ruikt dan is het goed. U hoeft verder niets te doen.

Ik weet niet zeker of ik wel of niet gas ruik. Wat moet ik doen?
Bel het nationale storingsnummer 0800 – 9009. Uw netbeheerder komt liever een keer te veel dan een keer te weinig.

Ik ruik slecht. Hoe weet ik dan of alles goed is?
Gaslucht is nogal doordringend. Als u het toch niet vertrouwt, kunt u altijd even de hulp inroepen van buren of een kennis. U kunt ook bij de betere doe-het-zelfzaak een gasdetector kopen.

Ik ruik gas bij huishoudelijke apparaten, moet ik hiervoor het storingsnummer bellen?
Ruikt u gaslucht bij bijvoorbeeld uw gasfornuis, geiser, cv-ketel of gaskachel? Neem dan contact op met een erkend installateur of uw onderhoudsbedrijf.

Als ik bel, wat gebeurt er dan met mijn gegevens?
Niets, behalve dat de monteur op bezoek komt of dat uw vraag op een andere manier wordt beantwoord. Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en niet aan derden ter beschikking gesteld.

Wat doen netbeheerders om de veiligheid te bevorderen?

  • Geur toevoegen aan gas, zodat het goed te ruiken is. Gas is namelijk van nature reukloos.
  • De gasnetten onderhouden tot en met de meter. Tot daar is het gasnet hun eigendom.
  • Eens in de 5 jaar de gasleidingen in de straat (letterlijk) nalopen op gaslekken met een snuffelwagentje.
  • Meldingen van gaslucht controleren. Melding kan gratis via het nationale storingsnummer 0800 – 9009.
  • Gasongevallen onderzoeken die bij hen gemeld of bekend zijn.
  • Voorlichting geven over veiligheid.
  • Meewerken aan de aanleg van veilige installaties.

Is een eventuele reparatie altijd gratis?
Indien het gaat om een lek voor of bij de gasmeter, dan is de reparatie door de netbeheerder gratis. Als het lek ergens anders zit, bijvoorbeeld bij een cv-installatie, gaskachel, geiser of gasfornuis, dan moet u een erkend installateur bellen. Zijn diensten zijn niet gratis. Adressen van erkende installateurs vindt u op internet (www.nationaletelefoongids.nl) of in de telefoongids.

Moet ik iedereen binnenlaten die zegt dat hij gas komt controleren?
Nee. Laat niemand binnen die u niet kent of wanneer u geen afspraak heeft. Wanneer u wel een afspraak heeft met een monteur, dan heeft die altijd een legitimatie van zijn bedrijf bij zich. Vraag hiernaar.

Wie is er verantwoordelijk voor de controle op binneninstallaties voor gas?

  • Voor de veiligheid van de binneninstallatie is de eigenaar of verhuurder zelf verantwoordelijk. De binneninstallatie moet door een erkend installateur worden onderhouden. Bij werkzaamheden waarbij het netwerkbedrijf de gastoevoer moet onderbreken, wordt de binnenleiding altijd gecontroleerd voordat de gastoevoer weer wordt voortgezet. Als het netwerkbedrijf hierbij constateert dat de binneninstallatie niet veilig is, wordt de gastoevoer afgesloten. De huiseigenaar of verhuurder moet de gasinstallatie dan door een erkend installateur in orde laten maken.
  • Voor de veiligheid van de gasleidingen op straat en van de straat naar de woning of bedrijf (tot de meter) is het de netbeheerder verantwoordelijk. Voor het toezicht daarop speelt de Dienst uitvoering en Toezicht Energie (DTe) een rol.

Hoe controleer ik het gasstel?
Kijk naar de vlam van de kookbrander. Wanneer deze geel is, duidt dit op een onvolledige verbranding. Hierdoor kan koolmonoxide ontstaan. Maak de luchttoevoer naar de brander en de brander zelf goed schoon met perslucht.

Waarom moet de plaats van de gasfles op het laagste punt geventileerd zijn?
Wanneer een gaslekkage ontstaat, zakt het gas naar beneden. Dit is ook de reden dat de meeste caravans een opening onderaan de deur hebben. Sluit deze opening nooit af!

Waarom mag ik geen accu plaatsen in een ruimte met gasflessen?
Wanneer er een gaslekkage ontstaat bij de gasflessen, dan kan door vonkvorming bij de accu een explosie ontstaan.

Wat is een goed aansluitsnoer?
Een aansluitsnoer met een neopreen mantel (dit staat op het snoer vermeld), die aan beide uiteinden is voorzien van blauwe CEE-stekkers, is een goedgekeurd aansluitsnoer. Gebruik geen oranje kabel: hier zit geen aarddraad in.

Wat zijn CEE-stekkers?
CEE-stekkers zijn stekkers die voldoen aan de Europese norm CEE-17. Dit is dus goedgekeurd aansluitmateriaal.

Waarom moet ik een adaptersnoer meenemen als ik op vakantie ga?
In principe moet de contactdoos op de camping ook over een CEE-aansluiting beschikken. Maar het kan zijn dat dit op uw camping nog niet het geval is. Daarom is het raadzaam om altijd een adaptersnoer mee te nemen, zodat u in ieder geval elektriciteit kunt gebruiken.

Wat is een thermokoppel?
Een thermokoppel meet een temperatuurverschil tussen 2 punten. De thermokoppel bestaat uit draden van 2 verschillende materialen. De draden zijn aan de uiteinden in elkaar gedraaid; de zogenoemde lassen. Als 1 van beide lassen wordt verhit, ontstaat er een spanning. Hoe groot deze spanning is, hangt af van het temperatuurverschil tussen de hete en de koude las. Wanneer een gasvlam uitwaait, maar het gas nog wel aanstaat, dan zorgt de thermokoppel in het gasstel ervoor dat het gas automatisch wordt afgeschakeld.

Waarom moet ik 6 meter afstand houden van hoogspanningslijnen?
Ook zonder een hoogspanningselement aan te raken loopt u al gevaar. Wanneer u een object onder spanning te dicht nadert, ontstaat een levensgevaarlijke vlamboog. Met mogelijk zelfs dodelijke gevolgen. Het verschil in spanningsniveau, de weersomstandigheden en het soort grond maken dat een precieze afstand moeilijk is te geven. Houd daarom altijd minstens 6 meter afstand.

Een hoogspanningslijn kan slecht zichtbaar zijn door weerkaatsing, mist of regen. De afstand van de lijnen tot een bepaald punt kan bovendien aanzienlijk variëren: de draden kunnen bij felle wind zijdelings flink uitwaaien. Bij warm weer en als een lijn een grote stroom voert, dan zet door de warmteontwikkeling het geleidermateriaal uit en komt hij dus lager te hangen. Houd daarmee rekening!

Ik heb gehoord dat het ongezond is om in de buurt van hoogspanningsmasten te wonen door de elektromagnetische velden. Klopt dat?
Na meer dan 20 jaar wetenschappelijk onderzoek is de conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat elektrische en magnetische velden – veroorzaakt door elektriciteitsvoorziening – bepaalde ziekten kunnen veroorzaken. Ook de Nederlandse Gezondheidsraad, het adviesorgaan voor de Nederlandse regering, is tot die conclusie gekomen.

Wat moet ik doen als mijn werktuig/vrachtwagen/hijskraan contact maakt met een hoogspanningslijn, terwijl ik erin zit?
Niet uitstappen, want dan wordt u de geleider van de stroom naar de grond! Probeer hulp te krijgen via het nationale storingsnummer 0800-9009.

Wat moet ik doen als de mast van mijn zeilboot contact maakt met een hoogspanningslijn?
Blijf in de boot en probeer hulp te krijgen via storingsnummer 0800-9009.

Wat moet ik doen als mijn vlieger in een hoogspanningslijn vast komt te zitten?
Direct het touw loslaten en het storingsnummer 0800-9009 bellen. Probeer nooit zelf de vlieger eruit te halen!

Waarom staan de hoogspanningsmasten in weilanden als hoogspanning zo gevaarlijk is?
Weilanden zijn hiervoor de beste plek, omdat er weinig bebouwing is en er weinig mensen in de buurt zijn. Wel is het zo dat de bebouwing vaak dichterbij komt door nieuwbouwplannen. Daar is bij de oorspronkelijke planning en inrichting van het net destijds geen rekening mee gehouden.

Waarom worden de hoogspanningsmasten niet hoger gemaakt?
Dit is heel kostbaar én ze kunnen niet onbeperkt worden verhoogd in verband met het vliegverkeer. De lijnen vangen dan bovendien meer wind, wat bij het verhelpen van storingen weer gevaarlijk is voor onze monteurs. De hoogspanningslijnen hangen nu op een standaardhoogte, die afhankelijk van het soort terrein waarboven een lijn hangt, is vastgelegd in Europese normen. Iedere netbeheerder houdt zich hieraan. Boven water, wegen en spoorlijnen hangen lijnen bijvoorbeeld hoger dan boven akkerbouwgrond.

Waarom worden hoogspanningslijnen niet onder de grond gebracht, dat is toch veel veiliger?
Een ondergrondse aanleg gebeurt wel eens, maar niet vaak. Het is namelijk erg kostbaar, ongeveer 5 keer duurder dan bovengronds. Ook kun je er minder goed bij als er storingen zijn. Bovendien is de kans op beschadiging bij bouwactiviteiten groter. Bij een ondergronds traject mag daarboven niet meer worden gebouwd.

Waarom kan er wel een vogel op een hoogspanningslijn zitten en kan er geen mens aan hangen?
Vogels gaan meestal op de aarddraad of een draad zitten die niet onder spanning staat. Als ze toch op een stroomvoerende draad gaan zitten, kan de stroom niet via de vogels wegvloeien en voelen ze dus niets.