skip to Main Content

Oude cv-ketel oorzaak koolmonoxidevergiftigingen in Amsterdam

Negen bewoners van een portiekflat in Amsterdam, onder wie enkele kinderen, zijn woensdagnacht voor controle naar het ziekenhuis gebracht nadat zij koolmonoxidegas hadden ingeademd. Een slecht werkende cv-ketel in het complex lijkt de bron van de koolmonoxidevergiftigingen.

Een van de bewoonsters was niet lekker geworden en belde rond 1.00 uur de hulpdiensten. Metingen van de brandweer wezen op een hoge concentratie koolmonoxide, afkomstig van een oude cv-ketel. De brandweer heeft alle cv-ketels in het appartementencomplex uitgezet. Veertien bewoners van de appartementen die tijdelijk hun huis moesten verlaten, mochten daarna weer naar binnen. Negen bewoners zijn in het ziekenhuis nagekeken. Niemand raakte ernstig gewond.

Verraderlijk gas

Koolmonoxide ontstaat als er onvoldoende zuurstof voor de verbranding wordt toegevoerd. Koolmonoxidegas is niet te ruiken en te proeven, waardoor u ongemerkt bewusteloos kunt raken.

Goed onderhoud gasapparaten

Met periodiek onderhoud van uw gasinstallatie kunt u gevaarlijke situaties voorkomen en zelfs levens redden.

  • Bent u huiseigenaar? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van uw gasinstallatie. Met een onderhoudsabonnement bij een erkend installatiebedrijf of energieservicebedrijf weet u zeker dat uw gasapparaten periodiek worden geïnspecteerd. Laat ook de luchttoevoer, rookgasafvoer en ventilatie bij het toestel controleren.
  • Huurt u een woning? De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de cv, warmwaterapparatuur en rookkanalen. Het onderhoud van gaskachels, als die uw eigendom zijn, moet u meestal zelf regelen. Doe navraag bij de verhuurder als u niet weet hoe het onderhoud van uw gasapparaten is geregeld. En trek aan de bel als de veiligheid in het geding is.

Plaats koolmonoxidemelders

Een andere belangrijke maatregel is het plaatsen van CO-melders. Die maken een piepend geluid als er koolmonoxide vrijkomt. Let goed op dat u de melders op de juiste manier ophangt. Gebruik daarvoor het plaatsingsadvies van de Brandweer. Let bij aanschaf op het keurmerk ‘Goedgekeurd Keurmerkinstituut’ en test de melders regelmatig.